Ransomware

Blog Reading Time 5 Lästid
/
maj 12, 2023

Ransomware

Vad är ransomware?

Cyberattacker kostar årligen svenska företag enorma pengar. Enligt Dell Technologies Global Data Protection Index 2024 fördubblades kostnaderna under 2023 och uppgick i genomsnitt till 14,6 miljoner svenska kronor, en ökning från 6,8 miljoner svenska kronor år 2022. Ransomware är en typ av cyberattack där cyberbrottslingar använder sig av skadlig programvara (malware) som krypterar filer på ett företags dator eller ett nätverk. Sedan begärs en lösensumma (ransom) för att återställa tillgången till de krypterade filerna. Ransomware sprids vanligtvis genom skadliga e-postbilagor, nedladdade filer eller genom utnyttjande av sårbarheter i system- och programvara.

När en ransomwareattack inleds infekterar den skadliga programvaran en dator eller ett nätverk, krypterar vanligtvis filer med hjälp av en krypteringsalgoritm, vilket gör dem oåtkomliga för användaren. Sedan visas ett meddelande på skärmen som instruerar användaren att betala en viss summa pengar, vanligtvis i form av kryptovaluta som Bitcoin, för att få dekrypteringsnyckeln och kunna återställa filerna. Lösensumman kan variera från några tusen kronor till flera miljoner och betalningarna krävs ofta inom en viss tidsram.

Det är viktigt att notera att det inte finns någon garanti för att filerna återställs eller att cyberbrottslingen upphör med sina aktiviteter trots att lösensumman betalas. Vissa varianter av ransomwareattacker kan också ha andra skadliga effekter, såsom stulen personlig information eller att programvaran sprider sig till andra datorer i nätverket.

Hur går en ransomware attack till?

  • Infektion: Ransomware kan komma in i ett system genom olika angreppsmetoder, till exempel:
    • Skadliga e-postbilagor: En vanlig metod är att skicka e-postmeddelanden som ser legitima ut och innehåller en skadlig bilaga, till exempel en fil som ser ut att vara en faktura, ett dokument eller en annan typ av fil som inte verkar misstänksam. När användaren öppnar bilagan, aktiveras den och börjar kryptera filerna på datorn.
    • Skadliga nedladdningar: Ransomware kan också spridas genom att användaren laddar ner skadlig programvara från osäkra webbplatser, eller klickar på skadliga länkar på webbsidor.
    • Utnyttjande av sårbarheter: Ransomware kan dra nytta av kända sårbarheter i ett operativsystem eller programvara för att komma in i systemet. Om en dator inte är uppdaterad med de senaste säkerhetspatcharna kan den vara sårbar för sådana attacker.
  • Infiltrering och kryptering: När ransomware väl har kommit in i systemet börjar det infiltrera filer och mappar för att kryptera dem. Genom krypteringsalgoritmer blir filerna oåtkomliga för användaren. Under denna process ändras filernas struktur så att de inte kan användas utan att dekrypteras.
  • Lösenmeddelande: Efter att ransomwaren har krypterat filerna visas ett meddelande på skärmen, vanligtvis i form av en pop-up eller en textfil, där användaren informeras om att deras filer har blivit krypterade och att de måste betala en lösesumma för att få en dekrypteringsnyckel. Meddelandet kan också innehålla hot om att filerna kommer att förstöras permanent om lösensumman inte betalas inom en viss tid.
  • Lösenkrav och betalning: Vanligtvis begär cyberbrottslingarna att betalningen ska göras i kryptovaluta som Bitcoin eller genom andra anonyma betalningsmetoder. De ger instruktioner om hur betalningen ska göras och hur användaren kan kontakta dem för att få dekrypteringsnyckeln. Betalning kan vara en riskabel process och det finns ingen garanti för att filerna kommer att återställas även om lösesumman betalas.

Det är viktigt att notera att varje ransomware-attack kan vara unik och att attacker kan variera i komplexitet och taktik.

Hur skyddar man sig mot Ransomware?

För att skydda sig mot en ransomware-attack är det viktigt att ha en robust säkerhetsstrategi på plats, inklusive regelbundna säkerhetskopior av viktig information, uppdaterad antivirusprogramvara, att vara försiktig med e-postbilagor och nedladdningar samt att hålla operativsystem och program uppdaterade med de senaste säkerhetspatcharna.

Om en dator eller ett nätverk infekteras med ransomware är det bästa tillvägagångssättet att isolera det infekterade systemet och söka hjälp från en IT-expert eller en specialiserad organisation för att utvärdera möjligheterna till filåterställning eller andra åtgärder.

Hur kan eBuilder Security hjälpa er?

  • Djup kunskap: Vi använder de senaste verktygen och strategierna för att utvärdera och förbättra er säkerhet. Vi samarbetar med ledande leverantörer av ransomeware detekterings- och mitigeringstjänster som CrowdStrike och Cyberreason.
  • Branschledande expertis: Våra certifierade team har många års erfarenhet och hjälper ledande företag världen över varje dag.Vi ser över era system och säkerställer att ni är kontinuerligt skyddade mot cyberattacker inklusive ransomware.
  • Kunden först: Vi erbjuder skräddarsydda tjänster för att möta era unika utmaningar och mål.
  • Säkerhetsmedvetna medarbetare: 95% av alla attacker sker på grund av mänskliga misstag. Vi erbjuder träning i säkerhetsmedvetenhet för era medarbetare genom vår plattform Complorer.

Av: Erik Berg

Jobbar som Säkerhetsarkitekt har jobbat inom IT-säkerhet i 12 år i både privata sektorn och offentlig verksamhet, med Security Operations (Blue Teaming) och som säkerhetschef på flertalet IT-Bolag.